SMS WITH LOVE

EACH OF YOU

December 30, 2011

MEREKA SUDAH PULANG


Hampir seminggu mereka datang, diri terasa cukup di-entertain dengan masakan Sarawak. Sedap semuanya. Dari hujung kaki, hingga ke hujung kepala, terasa gigil bila dapat makan masakan turun temurun. Sebenarnya tak la temurun sebab orang lain pun tau jugak masak. Tak. Salah tu. Biarkan.

Mereka aku kira cukup riang bermain-main di Padang Besar, menyempit di mall-mall sekitar Alor Star, dan cukup gembira bila di sua durian yang kuat sungguh baunya. Di Sarawak, durian dijual secara berbiji. Tau? Macam ni, bukak mata sampai terbeliak! Eh! Di sana 1 biji durian dijual pada harga around RM 22-25. Itu baru 1 biji okay. Cubalah fikir kalau  nak borong durian tu secara segerombolan, maka perbelanjaan seseorang kakitangan awam seperti mereka akan meningkat kerana kemahalan durian tersebut. Di Kedah lain cerita, durian bersepah. Aku yang tengok ni rasa sungguh tak berminat nak makan. Eh semalam yang mak su simpan tu bukan hang yang habiskan ke? Oh ye? Cika-cika. Di sini perhitungannya begini, 1 kilo RM 8. Aha! Borong la borong la borong la! Tak borong tak rugi! o___O


Aku sedikit tersedih dengan kepulangan  mereka ke Sarawak.

Sedikit keistimewaan tentang Bumi Kenyalang :

  1. Mereka yang lahirnya di Bumi Kenyalang akan mudah bangun di awal pagi walaupun tak ada jam loceng yang memekak di awal hari.
  2. Wanita berkahwin dan lelaki berkahwin sungguh suka melepak di pasar tani pada waktu pagi, beli barang nak masak katanya. Padahal boleh je salah seorang suami atau isteri ke pasar sorang-sorang. Tak boleh!! Sebab saya cemburu. AH! Jangan nak buat-buat tak tahu kalau saya cakap orang Sarawak sangat cemburu pada pasangannya. Mereka tidak menerima kalau ada orang lain yang cuba nak terhegeh-hegeh pada cinta hati mereka. Jangan nak buat-buat tak tak tahu bila saya dah cakap ek.
  3. Masakan Sarawak adalah totally different from masakan Semenanjung. Mereka tend to have makanan yang direbus, dibakar, dikukus. Senang cerita makanan bergoreng ni jarang dorang makan. Sebab tu awek Sarawak semua cun-cun. Lelaki pun tak kurang juga, pun turut kacak.Bersih dari kecacatan pimple. Cara pemakanan sangat dijaga. 
  4. Mereka suka tidur awal. Kadang-kadang pukul 9 dah siap berkuruh kroo.. krooo... kroooo... Aku jadi kagum bila ada manusia yang tidur pada waktu aku boleh tercangak depan TV. They are awesome. Oh yeah!
  5. Raya di Bumi Sarawak sumpah aku cakap sangat meriah. Korang tahu pelangi? Funfair? Dorang raya SEBULAN, 1 BULAN. Tak percaya? Sila  terbang ke Sarawak sekarang! HAHA. Awal puasa, yang miskin atau yang kaya akan buru-buru beli lampu cili, pasangla sampai sebulan. Lebih rasanya. :) Macam - macam jenis ada, bagi yang terOver excited, design pelbagai bentuk akan dihasilkan. Wah! Meriah sungguh la! Lagi tak habis bulan Syawal sampin akan dipakai. Lain dengan di Kedah ni, sunyi siot. Ke aku yang tak enjoy?
  6. Paling penting, CUACA di sana macam di pulau. Sejuk, bila angin belah tangan anda, anda akan rasa seperti ada hembusan lembut menerobos kulit anda. Betul! Kali ni saya tak mentipu anda. Jarang-jarang sekali cuaca panas, kalau pun panas tidaklah sepanas bumi gurun sana. Ada satu tempat di sana,kalau tak silap aku tempat yang berdekatan dengan hotel Harbour View,. Di situ ada 1 tempat yang sebijik macam di kota London. Merpati memang berkeliaran kat tempat tu. Serius cantik. Cubalah ke sana. Waktu malam jangan nak cakap lah, lagi lah cantik yang amat. Ada air pancut, lampu sana sini. :)
Rasanya sudah melencong ni. Maaf.
Jom mula balik. Mereka datang Sabtu yang lepas. Mereka pulang hari ini. Lama mereka di sini. :)

Saya suka. 

Saya tak pandai entertain orang, lebih-lebih lagi golongan veteran seperti mereka:) Saya suka tengok mereka bershopping di sini, saya suka tengok mereka makan ter-slurp slurp. Saya suka tengok mereka angkut durian berkilo-kilo.

Saya rasa saya nak balik Sarawak, saya rindukan Kuching. Saya rindukan kampung saya. :( Saya rasa saya tak betul sebab post ni ditaip sebaik saja saya celik mata. Mereka sudah berangkat ke airport jam 6.00 pagi tadi, pagi ni lah. Saya rindukan kampung saya di Buso, sebelah Bau. Saya rindu nak tidur di sana.

Saya rasa syahdu bila fikirkan keadaan di sana. Sarawak ibarat bumi London bagi saya. Cubalah ke sana, cuba ikut cara hidup orang Sarawak, pasti terasa lain.

Last but not least : Lelaki yang belum berkahwin, silalah ke Sarawak, jodoh anda mungkin di sana. 

December 27, 2011

Izaty's Engagement 25.11.2011





May God Bless both of you :)

Semoga hubungan ini kekal ke akhir hayat. Jangan jadi artis Malaysia, kawin bagai nak rak. Tau -tau cerai. Senang jer cerai.

Aku entah bila dapat rasa hari bahagia ni. Teringin sangat-sangat.

December 16, 2011

WANG JIAYUN : BARBIE DOLL BERNYAWA


" DOLL LOOKALIKE "

Oh what?

Living doll? Which can be like that! You believe that? I further do not believe! But do believe jugak okay. For what? Because she does exist although its presence is a result of past excessive editing. Even when people think. This world is facing with  the existence of human LIKE the doll face. Whose the beauty of the world? You guess?? Lets begin...

Every woman wish to look beautiful and gorgeous in front of people. Smae goes to young Chinese girl, Wang Ji Yun with her edited photos looking too awesome for an ordinary chinese girl. Wang Jiayun, a 17 years old life size doll lookalike was born in Kowloon, Hong Kong and she’s living and studying in Shenzhen, China. Recently, she becomes as one of the most searched Chinese girl in the search engine especially among the major search portal in Korea.Special gratitude to the fake touch of Photoshop(photo editing ). Many of peoples argue ether all her photos shown are original or fake. She was quickly labeled as the live action blow-up doll, standing at 164cm height and weighs 42kg. Her personal blog is also  not active since her photo exposed all over the world Blog: http://kulu.kaka.blog.163.com (inactive) Weibo: http://t.sina.com.cn/wangjiayun11.

If she has 164cm tall with 42 kg weight, could you imagine how does she looks alike? Take a look at this photo...









                                                                                    Source : Dailylenglui.bg.com


WANG JIAYUN ORIGINAL WITHOUT PHOTO EDIT-ing













 She mentioned that she just wants a normal life and repays her parents by getting into college. She never wanted to be popular public figure. Teachers have called her up after seeing her pictures online and she couldn’t describe how she is feeling at the moment.

P/S : GIRLS OUT THERE!! Hallo.... You can see now right? The much you fake-ing your photo the more yourself will be ashamed. Come on, just let the real one of you appears. One fine day when your true colours revealed, you will be hurt.

ORIGINAL. 

December 15, 2011

Wordless Wednesday #1


Wordless Wednesday?




Pada hari RABU,semua blogger post gambar di blog mereka tanpa meletakkan apa2 description untuk mengexplain gambar tersebut. Maksudnye gambar tue yang menceritakan perihal N3 tersebut..
^-^ Untuk pertama kali......
Prediction??


December 13, 2011

WI-WI


Name : WI-WI
D.O.B : Unknown
Date bought : Disember 2009
Mother name : Yen-yen Corner
Reason why be given birth : I'm the latest fashion in 2009 (that year maybe O-O)
Papa name : Uncle Cheong (delivery man)
Stepmother name : Cika Dior (Fake name! Ceeit!)
Jenis kain : Sutera warna-warni dan bergaya...
Jenis tapak : Gentian seramik tahan lasak ... GERENTIPUNYA!!!!
Size : U.S (45)/ AS (10)
Produced by : HITACHI KUNISIWA machine
Tagline : Wear, Use, Throw
Price : RM 30.00 (when I bought)
Color available : Can You see above? My body was covered with all types of colors. How bangang You are.
Allergic : Wet floor,cold wall, warm background.
Advantage : Ultra light when we use at night, does not absorb water. Good, good.
Due date : Untill I die. InsyaAllah.


December 07, 2011

PERTEMUAN ; SEORANG SAHABAT

 
Di sini bermulanya pertemuan yang terakhir
Kehilangan amat terasa di hati
Mungkinkah ini yang tertulis di tangan takdir
Ku terima perpisahan ini

Dulu kita satu jiwa satu impian
Susah dan senang kita bersama
Namun itu semua hanya sementara
Hanya lagu yang menjadi ingatan
Hanya lagu yang menjadi kenangan
Seandainya masa itu kembali semula
Ingin ku memiliki lebih dari itu
Mungkinkah ini yang tertulis di tangan takdir
Ku terima perpisahan ini
Perpisahan yang tak ku duga telah terjadi
Dirimu pergi biar ku sendiri
Dulu kita satu jiwa satu impian
Susah dan senang kita bersama
Namun itu semua hanya sementara
Hanya lagu yang menjadi ingatan
Hanya lagu yang menjadi kenangan
Seandainya masa itu kembali semula
Ingin ku memiliki lebih dari itu
Saya sangat rindukan sahabat saya. Sangat rindukan dia. Tak tau kenapa tiba-tiba dia hilangkan diri. Saya ada buat salah? Saya da sakitkan hati dia? Last saya jumpa dia 2 bulan yang lepas. Lepas tu hilang. Tak tahu ke mana dia pergi. Sangat-sangat rindukan dia. ::((

Sometimes saya rasa dia sangat annoying, tapi kadang-kadang annoying dia yang saya nak dengar. ::(( Serius aku rindukan dia.


December 06, 2011

TAK SEMPAT NAK GRAB ; SOLD OUT



Pergh! Pergh! Cantiknyer.Pergh! tengok lagi la, eh yang ni cute what! Scroll ke bawah lagi, mak ai yang ni memang nak beli ni. Mane yang kita tengok tadi? Ah yang ni,nak yang ni! Cantik bapak ah! Nak yang ni. Jap usha harga, okay what ! Tak mahal sangat, ni kalo beli kat luar ni harga memang hebat lah. Mane-mane?

Tunjuk sini... :


Yang hijau ni most wanted. Sebab saya kurang minat dengan colour-colour masam, so I prefer colour yang striking sikit. Macam previous entry, saya sudah tunjukkan bawal collections saya. Argh. Frust siot la semalam. Baru nak confirm dengan tuan LOVE SHAWL, bukak je blog tengok dah habis. 



Yang jalur macam zebra ni agak menarik jugak. Pun habis. Arggh! Sembam muka ke tanah kejap Erggh serius nak yang ni. Sebab setiap pembelian yang lebih dari 4, akan dapat gift. Ye, dah siap pilih, nak inbox then teringat. Eh! Sold out ke ape tudung ni. Cek-cek balik...???


SOLD OUT SAYANG

Can you spot ubat nyamuk? Can you spot lingkaran api? Can you ?? Can or not!
Heh! Ni corak di kepala tu sangat menarik. Nak yang ni ::(((

 The most wanted flower design. Sangat -sangat macam corak kain cotton. Eh nak yang ni :(


 POKODOT! pokodot. POKODOT! Nampak??

Nak semua yang di atas. Tak apa, nanti kita wash my eyes lagi. HAHA. Eh takyah nak gebang sangat lah. Dah-dah. Tak ada mood. Sedih.

December 01, 2011

BAWAL OPS!



Damn! This bawal drives me crazy. Each month I spent about RM 40 untuk bli new hijab collection.
Mana duit tak habis macam ni. Urgh! Payah betul. Sudahlah boros membeli, boros makan pulak tu. Susah-susah. Patutlah orang kata perempuan ada 9 nafsu, 1 akal. Yang akal tak ada tu susah sikit. Hilang letak di lutut  barangkali.

Ada lagi 1 kotak bawal terpakai, pakai la sangat. Yang di atas adalah yang selalu saya pakai, yang selalu saya lipat-lipat. Rajin sangat melipat  bawal-bawal tersebut.

" HAPPY BAWAL DAY "

EH! TAJUK APA NI?


Grrr.. Grrr... Grr.. Sejuk ni! Grrr... Grrr lagi... Aduh sejuknya. Selimut langsung tak berguna, tanggungjawabnya untuk balut tubuh saya gagal dilaksanakan. Grrr... Grr sejuk! Okay! Tukar! Kita pakai stokin! Grr... Stokin ni agak tebal, tebalnya sampai membuatkan kaki rasa dan ibu jari rasa tersepit. Padan lah muka pakai stokin bulu biri-biri tu! Grr.. Sejuknya! Sejuk! Saya peluk bantal panjang. Oh terasa seperti peluk suami pula. Suami pula yang tiada. Alangkah ruginya bernikah lambat. Expired!

Sayang sudah tidur. Zzzzz... Si montel itu tak pernah lupa kewajipannya pada setiap jam 10 malam. Tapi malam ni dia ter-delay waktu santai berahinya. Katanya pergi bersiar-siar di pantai dengan Tarmizi Si Murai Becok dan Azhar(ni duda bahaya, Dia selalu ambil kesempatan dengan Azrul. Apa dia fikir Azrul suka dia kali. Ish!). Malam ni secara mendadak Sayang berbual dengan nada yang lembut. ::) Gembira. Dah lama tak dengar lelaki kegemaran saya cakap macam tu. Katanya sibuk dengan koperasi(koperasi ni pun salah satu alasan yang munasabah yang menjarakkan hubungan kelamin saya dan Sayang. Walaupun munasabah, tapi saya tetap tak boleh terima. Kerana dia sibuk mengira bilangan air kotak. Urrggh! Ceeeit! Ceeit lagi!). Sibuk menguruskan koperasi terbilang, gemilangnya. Ada ka patut dia bawak duit beribu-ribu pergi bank longlai macam tu jer! Tak takut ke kena songlap(errrr.. betul ke istilah ni? SALAH? nak padam tak? Tak payah!)

Oh ya! Petang tadi saya menukul. Eh salah ni, saya bertukul, memaku paku di dinding. Oh ya, lupa lagi nak gebang, saya beli 2 handbag baru(Eh! riaknya!). Okay, sangat selesa dipegang, besides holding dia tak terlalu panjang. Bertepatan dengan ayam katik "ni" nak pakai nanti. Kalaulah panjang, meranduk -randuk jadinya. Keadaan bilik sudah kembali normal seperti sediakala. ::))) 

Ending...........

Goodnite. Bobok lah

November 29, 2011

PENDENGAR YANG SETIA

Saya selalu seorang diri. Saya selalu pendam dalam hati, diam-diam saya sakit. Rasa yang saya tanggung sumpah sangat sakit. Itu seperti mendera perasaan sendiri. Kadang-kadang tak tahan, sedang membaca surah Al-Fatihah dalam sembahyang juga saya menangis sendiri sampai air mata kaburkan pandangan saya untuk bersujud.

Kadang-kadang saya rasa tak tahan dengan perasaan saya. Pada siapa saya harus saya luahkan? Saya tidak punya sahabat baik, kawan biasa tu ramailah. Saya takut nak luahkan perasaan saya pada orang lain, sangat takut kalau dia beri tau orang lain. Nanti makin menjadi-jadi ceritanya.

Saya perlukan seorang pendengar. Cukup sekadar mendengar sampai saya habis cakap. Janganlah cakap nak tidur, mengantuk, ada kerja   or else. Bagi alasan macam tu waktu saya bercakap macam tak menghargai bicara saya.

Saya dibesarkan dengan 2 orang abang, dan tidak sekali pun saya meluahkan rasa hati saya pada mereka. Tidak pernah! Kerana saya tidak percayakan mereka. Mak? Dengan mak saya cuma berkongsi cerita gembira. Sebab saya tau, mak pasti bingung kalau anak tunggal perempuannya sedih.

Saya pernah berhadapan dengan masalah kewangan semasa di UiTM Perlis. Ayah tak tahu, sendirian saya menangis. Fikir mana nak cari duit. Sudahnya saya makan megi, itupun sekali sehari. Nasib baik ada water cooler sebelah bilik. Air itu sudah siap ditapis, saya minum air tu. :) Alhamdulillah. Megi juga makanan.
Setiap kali berhadapan dengan masalah, saya selalu fikirkan pada siapa harus saya bercerita? Kalau saya belum habis cakap, orang tak nak dengar dah. SEDIHNYA.

Kenapa untuk seumur hidup saya tidak pernah ada seorang sahabat?
Siapa yang ingin menjadi pendengar setia saya? ::((

“Kelak jika saya punya cahaya mata, saya tidak ingin mereka sedih sendiri. Saya ingin menjadi sahabat mereka, kerana saya tahu, kerana saya pernah merasa peritnya simpan dalam hati. Saya tidak ingin mereka memendam rasa, yang akhirnya memakan diri sendiri.”

Saya kuat memendam rasa. Saya cuba untuk faham kehendak orang lain walau sebetulnya saya sendiri tak faham dengan kemahuan orang lain. Saya cuba buat untuk dia, untuk sesiapa saja.

Saya ingin melihat orang disekeliling saya bahagia. Sungguh. Perit untuk mengaku hakikat sebenar, berat lagi rasa memikul bebanan perasaan. Saya tak tahan.Yang saya perlukan ialah seorang pendengar yang setia. Setia mendengar masalah saya. Saya fikir sendiri, saya rasa sendiri, saya tidur. Bangun esok pagi saya fikir lagi, fikir sampai kepala rasa nak pecah. Sudahnya saya pening, bila pening susahlah.

:(( Air mata itu setia menemani saya, kluarnya sampai membuatkan saya tersedu-sedu. Kadang-kadang bila segala rasa saya simpan, saya pendam, satu hari termuntah. Allah saja yang tahu bagaimana teruknya air mata saya mengalir. Saya tekup muut dengan bantal supaya tiada yang dengar. ::(( Habis saya tak tahan, di fikiran saya hanya ada untuk membahagiakan orang lain. Dan ketika menangis juga saya fikir, pada siapa harus saya pergi? TIADA. Kosong.

Saya tahu tak ada orang yang dapat baca akal fikiran saya. Sebab gerak geri saya memang tak terjangka. Janganlah cuba nak membaca hati saya, siapa pun akan gagal. Kenapa gagal? Sebab seumur hidup saya, belum pernah ada pendamping yang memahami saya sepenuhnya.

Allah Maha Besar, Maha Mengetahui apa yang tersirat dan tersurat di hati saya. Hanya pada Allah saya berserah. Moga dikurniai setinggi-tinggi kekuatan dan ketenangan.

Selamat malam.

November 27, 2011

SELAMAT HARI LAHIR AYAH






A simple Valentino Creations I gave to you is just a cheap branded, can't be compared how much I love You, ayah.

USIA YANG KE-57




Allah bagi kita ayah,
walaupun ayah tidak melahirkan kita.
tapi separuh daripada diri kita berasal darinya..
setelah lahir,ayahlah yang akan mengazankan atau meng iqamatkan kita...
ayah akan pastikan setelah kita lahir, kita akan mendengar laungan azan..
dan pujian terhadap Allah..
semua tu atas rasa syukur ayah kerana dikurniakan seorang anak yang sangat comel..

semasa kita bayi, ayah pun turut sama tidak tidur malam..
apabila ibu penat melayan keranah kita setiap hari,
ayah pun akan menjaga kita..

ayah bekerja setiap hari....bersengkang mata..di marah bos...
tapi ayah tak pernah merungut...
balik kerja..ayah pasti akan mengawal anak-anaknya..

walaupun ayah jarang bercakap..
tapi ayah,tidak pernah mengeluh pasal kerja di hadapan anak2
jauh sekali mengucapkan perkataan '' tak cukup duit''
selalunya jika anak-anaknya tidak cukup duit pasti ayah akan akan bertanya
berapa yang tak cukup?
lantas terus memberikan wang itu kepada kita tanpa banyak soal..
kerana ayah percayakan anaknya....
 
Moga kita akan selalu bersama walau apa pun terjadi. 
Amin


November 15, 2011

HARAPAN

Saya harap dia akan ada masa lebih untuk saya.
Saya takut saya berubah hati lagi.
I don't want!


November 06, 2011

Nak Letak Tajuk Apa Ni?


Salam Aidil Adha pembuka bicara, jemari menaip berbicara juga, kata dilontar laju atas keyboard. Otak berfikir apa yang hendak ditaip sambil mata melilau-lilau mencari sdudut tepat untuk memanggil-manggil ilham. Haha. Apa ni?

Baik,hari ni Hari Raya Qurban. Pagi-pagi lagi sudah bangun mengadap dapur. Sumpah saya pening tengok dapur. Tak menarik langsung pemandangan didapur. View yang sangat menarik la kononnya bagi seorang tukang masak. :) Saya boleh nampak kuali  berpunggung hitam tergantung , sinki berkilat-kilat, ayam gebu-gebu semuanya setelah dimasak untuk dijadikan rendang. Perghh! Rendang ayam memang favourite I okay! Lagi, saya nampak banyak air susu kotak Dutch Lady dalam peti ais.Bukan susu saya okay! Sedap siot! Memang ah sedap, ni kalau simbah ke tekak ni memang.. Adoyai!

Seperti biasa,  setiap pagi pasti akan ada budak-budak pra-matang datang kutip duit raya. Setahu saya amalan begini tidak boleh  kerana perbuatannya sama seperti menagih simpati. Lagi? Duit, duit tu untuk mereka yang betul-betul memerlukan. Ini datang mintak duit raya nak yang syiling 50 sen. Mana boleh! Mahal tu! Demand sungguh, cuba la bersyukur dengan 10 sen saya tu. Anak-anak sekarang memang...!

Saya masak! Saya masak! Saya masak! Saya penat memasak. :( Hari raya pun kena masak asam pedas. Sedap tu tak la sangat kan, takat nak basah tekak boleh la.... Haha.. Abaikan!

Ini hari  pertama raya. Pertama yer. Perut saya sudah memboyot bagai mengandung 6 bulan. Bari satu hari raya, bukan 2 3 4 hari. Kalau sebulan kita raya macam mana? Dah perut tong macam ni susah betul. Pantang nampak makanan, ngap terus. Tak ada masa dah nak fikir akibat ke, gemuk ke, ape ke. Sentap terus makanan tu. Susahnyer....

Laptop saya masih lagi tak dapat diperbetulkan. Agaknya dah koma dia. Sayang seribu kali sayang. Laptop tu banyak simpan rahsia private saya. Eceececce! Sejak bila pandai sedih ni? Kan selalu online pakai  fone? Tengok blog pakai fone? Canggih tak? Canggih tak? Okay. Tak payah nak bangga diri sangat la kan. Agaknya bila laptop boleh siap ha? Saya paling sayang laptop tu sebab gambar saya SAHAJA sudah cecah 3000 keping! How come dia rosak? Redha je la kalau dah rosak , jadi bangkai plak hang. Tarak pa! Tarak pa!

Sekarang saya cuma berkawan dengan Blog. :( No more friends. Saya sangat rindukan keluarga Investment Analysis ::(( Really rindukan mereka. 

Terbayang aktiviti saya di sana...

Tiap kali lepas test, saya dan Fim akan keluar pegi CMART (kononnya mall paling besar di Perlis. Haha. Kelakar la). Pergi beli wafer. Fim suka Chocolate, saya pun same. Semua same jer. Haha. Dah tu cuci mata tengok selendang. Lepas tu beli, lepas tu pakai, lepas tu pokai. Dugaan, godaan. Teruk, boros sungguh. 

Tak pun pergi isi minyak moto, dah tu merempit naik titi turun titi. .....

Tak pun pergi pasar malam, tawaf dalam 4-5 kali. Baru beli makanan. Dah beli makanan tu, cari tempat nak melantak. Aduh! Duduk tepi sungai, cari gazebo yang ada bumbung macam sisik ikan. Haha. What a childish! Lepas tu masing-masing bukak makanan sendiri. Habis makan, lempar je plastik. Mana tak mampus ikan dalam sungai tu.

Saya pernah kemalangan. Kemalangan la konon! Teruk sangat ke? Tak la, tak teruk pun. Cuma kulis tersagat sikit. Itu pengalaman pertama saya jatuh moto. Kalau ayah tau, habisla. :((( Yang penting posisi pada ketika kami jatuh moto tu sangat unik dan erotik. Kalau dipandang dari sudut depan, memang akan terlihat boxer kami. Haha. Tak! Tipu jer . Mane pakai boxer. Kami pakai seluar inner. Seluar getah tu. Tau? Tak tau diam!


SOAL HATI REMAJA - PATUTKAH BERKAHWIN AWAL

Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang jangan dilambat-lambatkan, iaitu solat apabila telah masuk waktunya, jenazah apabila telah siap (urusan mandi dan kafan) dan anak gadis setelah ditemui (pasangan) yang sesuai untuknya. (H.R. Tirmidzi)

Kahwin awal bukan satu masalah. Mari lihat persoalan-persoalan yang selalu menerjah di kepala anak-anak muda yang fitrahnya terhalang atas sebab-sebab tertentu.


1. Kahwin waktu masih belajar, adakah tidak mengganggu pelajaran?

Siapa cakap kahwin waktu sedang belajar mengganggu? Salah tanggapan tu. Sepatutnya, kahwin awal lebih memberi kita semangat yang membara. Yelah, sudah ada pasangan yang halal dan akan sentiasa menyokong kita, mesti la lagi bersemangat mau belajar kan? Lagi satu, orang yang sudah kahwin ni akan berasa lebih bertanggungjawab dari sebelum kahwin. Sebab mereka tahu bahawa mereka punya pasangan untuk dijaga, jadi mereka pun akan berusaha untuk buat yang terbaik bagi pasangan mereka. Apa-apa pun, tengok ibu bapa kita saja sebagai contoh. Sudah kahwin, tapi adakah mengganggu kerja mereka? Tidak kan?

2. Saya masih belajar, macam mana mahu bagi nafkah pada isteri kalau belum ada kerja?

Saya tahu ramai antara kita yang masih belajar, dan ramai yang meminjam dapat elaun biasiswa. Saya beranggapan pasangan yang ingin dikahwini jugak masih study Jadi ia bermakna dua-dua masih dapat hidup dengan wang yang asas tu. Jadi, sementara masih belum ada kerja, suami berilah nafkah yang termampu kepada isteri. Mungkin $25 atau $50 sebulan? Bergantung kepada berapa banyak isteri gunakan untuk makan. Lagipun, isteri jugak ada wang, jadi tak perlu rasa ada masalah di situ. Yang penting dua-dua masih dapat hidup. Lain la kalau isteri demand kereta, rumah, rantai emas, baju berlambak-lambak, dan macam-macam lagi. Jadi, sepatutnya tiada masalah dalam bab nafkah. Cuba kita tengok orang Arab zaman Nabi dulu. Adakah kebanyakan daripada mereka orang berharta? Tidak. Mereka cuma mampu memberi isteri makan makanan setakat yang mereka mampu beri. Itu pun sudah mencukupi untuk dijadikan nafkah. Nabi tak larang pun orang miskin berkahwin. Jangan jadikan kekurangan wang sebagai penghalang perkahwinan. Itu namanya menyalahkan takdir Allah. Berdosa.

Firman Allah: Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui. (An-Nur:32)

3. Macam mana mahu cari modal untuk majlis perkahwinan?
 
Apa perkara asas dalam kahwin? Ya, akad nikah dan walimatul urus. Merisik dan bertunang tu bukan wajib pun. Jadi, potong kos seperti bagi hantaran waktu merisik dan bertunang, sudah jimat wang. Waktu akad nikah pun, jemputlah keluarga terdekat dengan kawan-kawan saja yang dapat datang. Berdosa bila tidak menghadiri jemputan walimatul urus. Jadi, jimat sikit kos kenduri. Buang wang saja sewa pelamin, sewa baju pengantin, sewa jurukamera dengan mak andam semua tu kerana ia termasuk dalam hal-hal yang sia-sia. Mas kahwin pun tidak perlu tinggi-tinggi kerana sebaik-baik magar adalah yang paling rendah. Mudah saja majlis perkahwinan dalam agama Islam. Tidak sampai puluh ribu pun.

Sabda Rasulullah s.a.w: Tiga golongan yang akan selalu diberi pertolongan oleh Allah ialah seorang mujahid yang selalu memperjuangkan agama Allah s.w.t, seorang penulis yang selalu memberi penawar dan seorang yang menikah demi menjaga kehormatan dirinya. (H.R. Thabrani)

4. Tidak terlalu awalkah untuk saya berkahwin?

Kalau rasa dengan kahwin boleh buat semangat untuk belajar semakin meningkat, kahwin la. Kalau rasa kahwin boleh buat diri semakin bersemangat dalam agama, kahwin la. Kalau rasa kahwin boleh elak daripada fitnah dan maksiat, kahwin la. Itu maksudnya, kahwin memang perlu di usia muda. Benda yang baik, jangan dilambatkan. Takut kelak bertukar menjadi benda yang tidak baik. Cuba bayangkan anda ada pasangan yang disukai. Kan bagus kita cepatkan benda yang baik dengan berkahwin terus. Tapi kalau kita melambatkan perkahwinan yang bagus itu, mungkin kita akan terjerumus ke lembaah maksiat. Kenapa kita boleh beralasan untuk melakukan perkara yang halal, tetapi tidak langsung mengemukakan alasan untuk melakukan perkara yang haram? Tanya diri, jagalah iman.

Sabda Rasulullah s.a.w: Apabila datang kepadamu seorang laki-laki untuk meminang, yang engkau redha terhadap agama dan akhlaknya, maka nikahkanlah dia. Bila tidak engkau lakukan maka akan terjadi fitnah di muka bumi dan akan timbul kerosakan yang merata di muka bumi. (H.R. Tirmidzi dan Ahmad)

5. Bersediakah saya untuk kahwin awal?

Ini soalan paling bagus ditanya kepada diri sendiri. Tanya dulu soalan asas ni. Sudahkah saya solat penuh 5 kali sehari semalam? Bertanggungjawab sudahkah saya? Adakah saya panas baran atau penyabar? Adakah saya seorang yang bercakap menggunakan akal atau bertindak menggunakan akal di lutut? Pendek kata, ada banyak soalan spesifik yang boleh ditanya kepada diri sendiri. Walau apa pun jawapan dia, ini nasihat saya. Sentiasalah perbaiki diri dan mantapkan diri. Orang yang sudah berkahwin dan sedang belajar solat lebih baik berbanding orang yang sudah kahwin dan pandai solat tapi tidak amalkannya lepas kahwin. Orang yang bersedia mengubah dirinya adalah yang paling bersedia sebenarnya.

6. Macam mana dengan restu ibu bapa?

Ya, ini la benda paling susah bila mahu kahwin awal. Faktor penghalang paling utama. Kalau kita dapat menjelaskan dengan baik kepada ibu bapa dan mereka faham, insyaAllah tiada masalah untuk berkahwin awal. Tapi kalau ibu bapa kita susah mahu terima sebab fikiran mereka masih terikat dengan fikiran tipikal masyarakat Melayu sekarang ni yang lebih terpengaruh kepada adat dan cerekarama di tv semata-mata, serta pemikiran risau akan tak cukup wang nak sara anak dara orang, sudah tentu mereka tidak akan terima setiap hujah yang diberikan seperti di atas. Apa-apa pun, saya doakan yang terbaik untuk mereka yang mahu kahwin awal supaya cepat bertemu jodoh. Ingat, bila seseorang itu berkahwin kerana ingin mengikut sunnah Rasulullah, maka terbukalah segala pintu rezeki untuknya. Lihat, betapa banyaknya kelebihan kahwin awal. Fikiran kita yang sempit saja membuatkan kahwin ni nampak terlalu susah sangat.

Umar bin al-Khattab r.a telah berkata: Kahwinlah anak-anak kamu apabila sampai baligh, janganlah kamu menanggung dosa-dosa mereka. (Disebut oleh Ibnu Jauzi dalam Ahkam An-Nisa)

Nasihat saya untuk golongan-golongan yang sedang hangat bercinta tu, sebaiknya kahwinlah awal. Lebih banyak kelebihan kahwin awal berbanding kahwin lambat. Tapi semua itu pilihan masing-masing juga. Mudah-mudahan setiap pilihan yang kita buat adalah yang terbaik dan dirahmati Allah. InsyaAllah.

Rasulullah s.a.w bersabda: Siapa yang benci dengan cara hidup (sunnah) ku maka dia tidak termasuk golonganku. (H.R. Bukhari dan Muslim)

  Rahsia-rahsia. Banyak yang tersirat di sebalik kahwin awal yer? Sekarang 21, ambil degree 2 tahun setengah, kerja lagi. Bila saya boleh kawin? Sayang sudah 25 usianya, muda lagi kan? Jangan rushing, nak dapat benda baik memang kena sabar. Kan-kan?

October 30, 2011

HIGH DEPENDENCY WARD (HDW)



1 OCTOBER 2011.

Di suatu petang nan panas terik, daddy call. Sudah2, tak nak barbahasa basi. Malas. Petang tu ayah call, katanya mak sekarang sedang bernafas menggunakan alat tuttt.... Saya tak tau namanya. Andaian saya mengatakan keadaan mak pasti sudah tenat. Correct. By the time saya tiba di hospital, memang tubuh mak dihiasi dengan tiub-tiub besar yang pelbagai saiz dan fungsinya. Sumpah saya terkejut. Mula-mula masuk ke wad tu, saya anggap ini wad biasa. How can? Ward itu namanya HIGH DEPENDENCY WARD (HDW), bersebelahan dengan INTENSIVE CARE UNIT (ICU), tau? Ward maut saya panggil. Before I proceed, mari khabarkan bahawa sesiapapun yang menjejakkan kaki ke ward ICU, jangan harap nak keluar dari ward tu dengan senang. Come on, itu ward maut! Ward maut! Nak saya ulang? Okay tak perlu. Why? Because, 10 hari saya ternganga  di atas kerusi batu di luar ward tu, saya boleh kira berapa kali kereta sorong jenazah lalu. Chhhitt! Lalu depan mata saya, saya cuba intai, gagal. Gagal. Teetttt... FIRST TIME, saya nampak kereta tu dari jauh saya nampak kain yang membaluti kereta tu sangat cantik. Kalah corak baju kurung saya, sungguh saya tak tipu. Kain sangat cantik. Rupanya ada mayat disebalik kelambu itu. OMG! Tertipu lagi ::)) Kata Pak Long, doa anak muajrab untuk ibunya, maka dengan itu saya tak berhenti-henti baca surah Yaasin untuk mak, sekalian saya berzikir. Sedang saya berzikir, maka melintaslah kereta sorong tersohor itu. Seorang nurse lelaki di depan, sorang lagi dibelakang. Takut saya intai kah? Tidak. Memang sah saya tak nampak.

Cerita pesakit??

Dalam ward HDW, ada 4 orang pesakit. Di katil no 5 ( HAMIDAH BAKONG, mak sayalah), di katil 6,7,8 pula pemiliknya sering berubah-ubah. Macam rumah sendiri yer? Suka hati nak lompat ke ward tu, ward ni. Ok, tinggalkan cerita katil. Di sebelah katil mak, Pesakit 1, seorang pak cik dari Langkawi (jauh jugak). Terlibat dalam Kemalangan di Pulau Langkawi, disebabkan di hospital tidak berisi doktor pakar, maka dengan itu dia di-transfer ke Hospital Sultanah Bahiyah (HOSBA). Pak Cik Man namanya, pak cik ni sebelah buah pinggang telah dibuang akibat dari kemalangan, Sungguh aneh. Makna kata sekarang, pak cik cuma ada 1 buah pinggang. KAN? Itu ceritanya. Pak cik Man agak stabil, selepas 2 hari di ward HDW. Masalah pak cik ni biasa saja. Siap boleh makan yogurt dalam ward tu, sedangkan mak saya koma. Hebat. Tinggalkan Pak Cik Man. 

Pesakit 2, baru berkahwin sebulan yang lalu. Jatuh dalam bilik air lalu dihempap mesin basuh. Si suami tidak jemu-jemu menatap wajah isterinya.  Si isteri koma, seperti mak saya, di tubuh kak Sakinah sarat dengan wayar. Wayar dan kemudiannya di atas kepalanya dihiasi dengan botol-botol ubat, semuanya diberikan pada kadar maksimum dos. Bayangkanlah. Maksimum dos. Selain jatuh dihempap mesin besar tu, kak Sakinah harus cuci darah. Sebab? Sebab dia juga pesakit buah pinggang. Kasian, baru kahwin sebulan, silapnya mungkin lantai licin. Tengok! Lantai licin pun boleh sebabkan koma. Nasihat saya, sediakanlah lantai kasar di rumah. Tak pun, tak payah berlantai. Masih muda tapi dugaannya sangat berat. Moga Allah sembuhkan gadis itu, Amin.

Pesakit 3, seorang adik berusia 16 tahun. Mangsa langgar lari lori kayu balak. Teruk betul. Mengikut cerita yang dikhutbahkan oleh bapa mangsa, mangsa bersama 4 orang rakannya dalam perjalanan pulang dari kedai makan , yang mana ia berdekatan dengan sekolah pondok mereka. Lori yang datang dari arah belakang, menabrak mereka dari belakang. Lalu melalui arah belakang juga, salah seorang dari mereka tepelanting. Yang dilanggar tadi meninggal di tempat kejadian, yang KEDUA ini sedang dirawat di wad ICU ( kata doktor keadaan Amar semakin teruk, paru-paru dijangkiti kuman). Peluang untuk terus hidup juga makin tipis. Minggu lepas, bapa mangsa, Ustaz Din gembira dengan perkembangan anaknya, Amar sudah boleh bercakap. Malang sekali, baru hendak senyum, masalah lain timbul.  Akibat terlalu teruk dilanggar (ayat ni tak berapa nak pasti), paru-paru rosak teruk. Itu masalahnya sekarang.


PESAKIT 4, mak saya. ::::))))) Di ward HDW 13 hari. ................................... Cerita tidak dibenarkan , dipublishkan :::)))


October 29, 2011

SHOES


Aktiviti harian  seperti biasa, langkah seperti biasa, hati juga yang lain rasanya. Tidak pernah nak sama rasanya, Pelik, sungguh, aku tak faham. Dalam banyak-banyak perkara kenapa mesti hati juga yang mudah berubah? Kenapa bukan rutin harian saya seperti memasak lauk sedap-sedap, berkemas rumah seperti 100 tahun lamanya  ditinggalkan, dan ber-seterika baju yang berubah? Mana lah tau kalau-kalau ada mesin khas untuk bantu saya selesaikan semua kerja penat tu? Mungkin boleh minta Hafiz belikan... Mungkin... HAHA..

OH YA! Sebenarnya saya tidaklah ingin bercerita sangat tentang rutin harian yang sememangnya tetap dan memenatkan tu, agenda saya ialah KASUT. Saya sedia maklum bahawa jumlah kasut saya pada ketika dikumpulkan (ni waktu nak bawak balik dari kampus , tamat belajar la kononnya) seperti sampah adalah berjumlah 9 pasang semuanya. Itu semua made in Perlis. Unbelieveable bila saya bukak kotak bawah akuarium ikan ayah, ada lagi berjenis-jenis kasut yang masih belum disarungkan ke kaki manis saya. Aneh! Bukan ke da pakai semua ke? Pelik. Erm......... Lalu saya mencari konklusi kenapa wujudnya kasut overload di situ... Cari... Saya cuba tekan otak untuk cari jawapan kenapa ada kasut lebih bawah akuarium.. Teettt... Teettt... Otak gagal loading, FAILED! Saya tak pasti kenapa ada kasut lebih bawah kolam ikan tu. Erm.......... Bengong jap......

Baik, ini masalah saya....

Dulu... Dulu la cerita ni.... Dulu saya dengan kawan baik, Fim, selalu pergi CMART dan tak ketinggalan Pekan Kangar ( pekan yang tak berapa nak maju, tapi boleh la kalau takat nak cuci mata ), saya setiap kali keluar akan beli kasut baru. SETIAP KALI OKAY.... Itu sudah masuk ke kategori berkali-kali. Tak sedar pun berapa pasang yang terkumpul dalam almari. Sebab apa? Sebab setiap beli saya akan masukkan dalam almari. Oooo.... Patut la.... Jadi dalam hal yang sedemikian rupa, perbelanjaan yang berlaku bukanlah atas dasar suka-sama-suka. Tapi atas dasar ketidak sengajaan. I'M SORRY ::))

I really hope saya boleh upload gambar kasut-kasut terbiar tersebut, tapi malang sangatlah sebab laptop ni tidak dilengkapi dengan sistem BLUTOT. Macam mana nak eja??? Bluetooth.. Macam ni?? Malas nak amik tau. Lappy saya rosak ::((( Sebab tu nak online susah. Kalau dah rindu sangat baru saya online pakai fone, boleh la buka blog tapi nak post entry baru susah. Larat nak taip pakai keypad yang keras bak batu tu... Adoyai.....!!

Shower timeeeee.........


October 04, 2011

I swear I won't forget you.


Kadang-kadang saya rasa terlalu bahagia sampai saya lupa kedudukan saya yang sebenar. 
Kadang-kadang saya rasa sayalah orang yang paling bertuah, tapi sebenarnya tak.
Kadang-kadang saya rasa apa yang saya buat betul, tapi sebenarnya saya salah. Banyak kesalahan saya. Memberi janji, kemudian berimpian, kemudian hancur........... Nangis. 

Kalaulah saya ada kuasa untuk balik kepada sebulan yang lepas... Kalaulah....

Terlalu cepat masa berlalu.........

Esok lusa apa nak jadi.....

Dari mana harus saya dapatkan kekuatan?? :::(((

Saya rasa saya sangat kuat, sbb saya tak menangis. Tipu! Tipu!




Dear sweetheart, you would be okay without me. Don't worry, God would gift you a loyal and faithful wife who loves you.

I'm just like a soft winds, greet you for a while.

One fine day, I will go. Pray for my strength. 

September 26, 2011

BEST VIEW ON MOZILLA FIREFOX
Apa yang sedang saya lakukan sekarang sangat berisiko.

Saya dah salah ::(((

Salah pilih jalan. ::(((

September 21, 2011

SEDIKIT UCAPAN.

Salam friends and friends!!!! Sudah lama rasanya tidak berbloging. Nak cakap rindu tak la sangat, tapi boleh la. Makan pun cukup,badan sihat, tapi tula..... Okay cukup berbahasa basi! Tak nak cakap banyak, cuma nak update latest story saja ya.

Okay...

  1. Seseorang melamar saya untuk menjadi tunangannya, tapi harus ditolak kerana saya ada impian sendiri. Maaf, saya tau kedudukan dia kukuh dan cukup untuk menampung kos sara hidup saya yang melampau-lampau. Tapi itulah, saya tak boleh sewenang-wenangnya menjadi milik dia dengan semudah ABC. Tanggungjawab seorang  anak harus diutamakan. Bukan nak menidakkan hati dan perasaan saya pada dia, tapi seperti yang saya katakan di atas, saya nak ada "KEJAYAAN" sendiri.  Tak nak terlalu bergantung pada SUAMI. Aiiii.. untungla bakal suami saya nanti, aku tak mintak duit ko sangat bang....
  2. Sahabat lama saya, kembali ADD saya di FACEBOOK. Sungguh tak sangka dia add, tapi itulah kenyataan. Bagi saya, dari hari pertama saya kami putus sahabat disebabkan lelaki, saya tetap juga inginkan persahabatan saya dan dia kekal. Saya sendiri tak faham ayat ni. Tapi macam ni lah, saya tak pernah anggap dia musuh. Ada 1 hari berlalu bila saya baca status awak di FB, dan ayatnya seolah-olah mengaibkan saya, saya tetap anggap awak sebagai sahabat saya. Sedangkan awak tahu dalam hubungan awak dengan dia siapa yang salah, tapi awak biarkan orang lain fikir buruk tentang saya. Dan kerana itu juga  saya hilang kawan-kawan yang lain. Kalau awak baca entry ni, tolonglah betulkan anggapan negatif kawan-kawan lain pada saya. Apa pun, awak tetap sahabat saya. Anggap saja apa yang berlaku itu sebagai satu pengajaran.  
  3. Saya sedang sibuk dengan FINAL EXAM, which is last year I'm here. InsyaAllah, last year will be. 
  4. Saya SINGLE.
  5. Bulan OKTOBER ni juga, saya bakal pulang ke Sarawak, and once again saya akan bertemu dengan Doctor Hasani. Might be causing my heart beat faster once again. :::))) And also might be saya akan terus menetap di sana. New life is waiting.
  6. Sebelum tamat diploma, saya nak spent time dengan FULLNYA bersama sahabat se-UITM. It might be last time we share smile. Might be okay. ::))
TANX FOR READING.
SALAM


September 11, 2011


Selamat berstudy Fatin, jangan nak dongak lapy jer Fatin. Kejap, stok makanan cukup tak nak study???

September 05, 2011

September 01, 2011

21st PROUD TO BE

  1. First, baik, x mo cakap panjang-panjang dah. Saya sangat penat melayan tetamu, sebenarnya taklah penat melayan tetamu. Tapi penat berkawad kat dapo. Sungguh kalaulah ada mesin dapo yang boleh buat semua kerja rumah alamatnya tak wujudlah gelaran isteri misali, anak terpilih, ibu cemerlang. Kan kan? Pandai! Saya memang pandai kalu hal-hal berkaitan dengan dilema gadis-gadis di dapo ni. Raya kedua saya cuma spent time dengan WEBCAM MAX. Itu pun gagah nak buat tutorial PASHMINA. Alah! Banyak masa kan.... :)
  2. Second, 1 SEPTEMBER ... Genap 21 tahun saya tahun ni. Sebenarnya baru  minggu lepas saya tau bahwa umur saya pada 2011 adalah 21 tahun, bukan 22 tahun. Kalaulah umur saya 22 tahun pada 2011, kenapa tak ada orang suruh saya pergi mengundi? Itu aneh kan? Memang pun. Sebabnya umur saya baru 20 tahun pada 2010. Saya banyak bermain dengan angka sebenarnya, kesannya kekeliruan usia muda berlaku. Ini orang panggil masalah pertengahan umur. Biasalah, sedikit perubahan akan mencetuskan ketidak seimbangan otak. Tak mengapa, abaikan.
  3. Third, hajat saya bersempena usia 21 tahun ialah : 
  • Nak pakai tudung full time. Terus terang saya katakan, saya belajar mula belajar bertudung sejak 3 bulan yang lalu. Itu pun masih lagi tergagap - gagap nak suaikan dengan baju. Saya ni pulak jenis yang kalau tak jadi macam yang saya nak, memang saya stress. Sungguh! Tak bohong! :) Bila orang berfesyen tudung saya pun berfesyen jugak. Bila orang melilit 400 darjah saya pun melilit jugak di mana lilitan saya mungkin menghasilkan 690 darjah. Oh! Sungguh rumit. Tapi harus saya katakan bahwa, di setiap jilbab yang saya kenakan pada kepala, saya berniat supaya jilbab itu akan menjaga saya. Faham? Tak faham kan? :) Begini, fungsi jilbab itu bukan semata-mata ingin menutup helaian rambut. Tetapi turut berfungsi untuk menjaga pertuturan, pandangan, pendengaran dan yang penting di saan anda berjilbab haruslah hati bersih untuk mengenakannya. Kerana apabila ikhlas anda melakukan hal tersebut, maka dada akan merasa lapang. :) Lagi sungguh! Saya tak bohong!
  • ANAK YANG BAIK. Seorang anak yang menjaga sembahyangnya, menjaga kehormatannya. Itu yang saya ingin lakukan. InsyaAllah. Dan seorang adik yang baik kepada 2 orang abangnya.
Maaflah..... channell lari..........

Tretttt... Trett...

August 31, 2011

TUTORIAL PINTALAN PASHMINA

video


Terlebih dahulu saya ingin meminta maaf di atas ketidak kekualitian video ini. Al -maklumlah video ini dihasilkan oleh rekod webcam-max. OH TIDAK! Saya tidak memandang rendah pada produk negara ini, cuma mungkin lappy saya yang tidak sesuai menggunakan cam jenis ini. Oh tidak juga! Saya nak jugak pakai benda alah ni.

Saya masih lagi tergagap untuk bertudung, tapi sy tidak akan berputus asa. Dengan harapan bertudungnya saya kali ini bukan sekerat jalan. Iyalah, usia saya sudah cukup 21 tahun, dah sampai seru :) Sudah2! makin menjadi-jadi ayat ini. Wah! Baiknya ayat. Ececece!! Tak,tak.. Ini sebenarnya saya sangat  bosan dengan raya. Rasa sepi saja, macam hari biasa. Tidak ada yang  berubah , ahh! Macam hari kebiasaan je... Jadi, mari kita bertutorial shawl yang berpintal-pintal nih. Ini sangat sangatlah berguna.

Cukup2...! Jangan layan perbarisan ayat di atas. Merepek.

Silalah menekan butang PLAY di video tersebut.




SEBARANG KRITIKAN ADALAH SANGAT DIALU-ALUKAN.

SEKIAN.




August 09, 2011

MALAM NI RASA PANAS. GILA PANAS. AVI!


Jam macam ni sepatutnya aku sedang bertungkus lumus belajar memandangkan ni semester ni semester akhir. Semangat pun perlu berkobar-kobar untuk siapkan task. Ceeit!

Malam ni kan.. Malam ni rasa sangat marah! Marah!! Dasar penipu! Ajak speaking patot la tak nak! Cikai rupanya! Tak guna betul! Bangga diri tak tentu pasal. Eh peduli apa! Takat orang kaya macam tu, alahai! Ingat kau sorang kaya? Nak aku gebang harta bapak aku??? Blah ah!

OKAY! BALIK pada topik kita yang asal tadi. Apanya ?

  1. Cuti raya bermula 24, ingat nak menipu lecturer cakap saya balik raya di Sarawak 20hb. 24 tu la dia kaluit nak buat test. Hadoi. Rosak plan . Memandangkan saya sudah berkali-kali ponteng kelas ( disebabkan alasan yang tidak diTERfikirkan.. tido ), jadi sekarang saya tak boleh nak ponteng kerap sangat. Anggap sajalah cuti sakit dah nak habis. Weeeee! Hari -hari kena pergi kelas, walau pada hakikatnya tidur itu lebih enak untuk diamalkan dalam kehidupan seharian. Seorang pelajar yang yang cerdik akan selalu pergi kelas bukan? Ceeit!!!
  2. Waktu tidur saya agak terganggu dengan cuaca yang diibaratkan seperti padang pasir ni. Sumpah tak tipu pukul 4 pagi bangun ada peluh, ingatkan ada love bite free, rasa-rasa macam menitik-nitik. Hadoi! Penat macam ni. Kipas sebesar kipas besi Titanic pun rasa macam pakai kipas tangan nyonya. Memang tak logik pukul 4 pagi berpeluh. Tolonglah sediakan saya E-kon supaya pada keesokkan hari bila saya bangun, losyen masih melekat di badan. Wangi je rasa badan ni.
  3. Makanan di bazar sangat enak. Ayam semuanya besar gedabak. Semuanya seakan-akan melakukan tarian bogel percuma di atas dulang yang tak seberapa nak berkilat tu. Haish! Air liur terbancuh sendiri dalam tekak. Sudahlah ayam tu gebu, gedempol pulak tu!! Ceiit! Sengaja nak goda. Saya puasa! Saya puasa! Azam di hati nak puasa penuh. Bodoh! Mana ada perempuan pertengahan umur macam kau nak puasa penuh!
  4. Rumah! Ya, saya sangat rindukan villa papa. Andaikan saja villa itu penjara tapi lengkap segalanya. Saya bangga dilahirkan sebagai waris tunggal papa. Saya sangat rindukan masakan mama. Serius rindu! Bila dapat ni!!! Na balikkkkkkk!!!! ::((( Saya rindukan waktu masak bersama wanita itu.Sungguh saya tak pandai masak, tapi saya akan cuba masak sampai aktiviti yang saya lakukan itu kelihatan seperti seorang gadis cantik sejati yang sedang menyiapkan makanan untuk ahli keluarga. 
  5. Rumah sewa? Okay! Semua okay! Seronok doh luar. Mesin baju ada, jadi saya akan basuh baju dengan rasa senang hati. Pergh! Cukup 1 bakul, mesin jalan. Kasi mesin wangi-wangi, sidai, lepas tu jemo, lepas tu lipat sampai petak-petak. Hadoi! Seronoknya! Petang-petang menyapu sampah, sambil bernyanyi kecil...Iuuu... Iuuuu... Iuuuu... Macam pontianak harum macam saya. Saya sangat teruja. Tatkala menyapu sampah, hati ini terasa sangat seronok. Kenapa? Macam ada lelehan peluh! Mungkinkah love bite secara indirectly lagi? Tidak! Itu proses penyingkiran toksik dari badan, memandangkan si montel ni jarang exercise, jadi sapu sampah pun.... okay lah!
Cukup untuk hari ni. Nak tido. See? Selesai menaip tido, memang kau baby. Aaaaa comel! Ceeit!

August 08, 2011

KEINGINAN



YA ALLAH, BUKAKAN PINTU HATIKU UNTK MENUJU KE JALAN-MU YA ALLAH. AKU INGIN MENUTUPMAT ADENGAN TENANG.AKU INGIN MATIDALAM KEADAAN ISLAM YANG SEBENAR. BUKAKAN PINTU HATI HAMBA YA ALLAH. SESUNGGUHNYA HAMBA-MU INI INSAN YANG HINA LAGI JIJIK.  HAMBA POHON YANG ALLAH, KURNIAI HAMBA HIDAYAH-MU AGAR HAMBA TIDAK TERSESAT DI DUNIA INI. HAMBA INGIN MENGUCUP WANGIAN SYURGA-MU. HUJANI HAMBA DENGAN RAHMAT-MU. SIMBAHI HAMBA DENGAN PETUNJUKMU.

HAMBA TIDAK INGIN DIRI INI TERLEPAS DARI PANDANGAN-MU.

AMIN

August 04, 2011

BOHONG


Kenapa tak beritahu awal-awal?

Kenapa tak berterus-terang?

Kenapa nak elak cakap hal yang sebenar?

Kenapa tak nak mengaku?

Kenapa nak tutup sedangkan sudah terbentang depan mata?

Sangat sedih :((((

Baru nak mula.... DAH HABIS.

Ini sangat mencabar :((((

August 03, 2011

SORRY


I FAILED TO LOVE YOU MORE.

I'M WAITING FOR NOTHING.

I'M SORRY. I HAVE TO GO.

August 02, 2011

Enrique Iglesias - Why Not Me. PRESENTING MY HEART




Saya mula sayangkan seseorang.


Saya mula bencikan seseorang.


Saya mula meragukan seseorang.


Saya mula fikirkan tentang seseorang.


Saya mula ... Ntah! Bongok! Otak saya memang banyak berfikir. Fikir melampau-lampau sampai ke langit ketujuh.


Lagu ni....... Can we proceed this friendship?



July 23, 2011

TAK MAU BALIK ARAU!!

Kami tak mau balik Peqelih boleh dak!!!! Kami tak mau balik!! Kami malas!!

Kami nak dok rumah!! Dok rumah jadi macam kata bawah tempurung! Eeeeee!!!

JANGAN TAKUT KAHWIN AWAL.


Bagaimana seorang pelajar tahun akhir universiti yang hampir bunuh diri kerana depresi (tekanan) setelah ditinggalkan kekasih mengubah kehidupannya 180 darjah menjadikannya insan yang paling bahagia di muka bumi ini dengan perkahwinan di usia awal. Berikut adalah coretan terus dari hati dan mata pena beliau.


*****

Saya berusia 21 tahun, dan sudah berkahwin. Masih muda bukan? Suami saya berusia 23 tahun. Juga masih muda. Kami berdua masih belajar. Jadi, mengapa berkahwin? Kalau ikut kata mak ayah, "Nak bagi bini makan apa? Pasir?"

Perjalanan cinta saya tidak mudah. Sebelum berkahwin, saya pernah teruk dikecewakan bekas kekasih. Dia minta masa 3 tahun dari tarikh kami 'declare', untuk bersedia untuk berkahwin. Hampir 3 tahun, saya ditinggalkan untuk perempuan lain. Kecewa? Sudah tentu. Jujur, saya hampir bunuh diri. Saya mengalami tekanan hidup sehingga tidak berhubung dengan dunia luar.

Tapi selepas itu baru saya sedar kehadiran suami saya yang sudah 4 tahun menunggu peluang. Pada mulanya, saya ingat sekadar 'cinta rebound', tetapi selepas 2 bulan berkenalan dan bercintan, suami saya melamar untuk berkahwin. Pada mulanya, saya ingat satu gurauan. Akhirnya si dia berani hubungi ayah saya dan minta izin untuk berkahwin kerana takut kehilangan saya lagi.

Ayah saya pun dahulu berkahwin ketika belajar; ketika beliau tahun 1 peringkat ijazah.

Suami saya pelajar perubatan tahun 3, dan saya cuma tinggal 2 bulan untuk mengakhiri pengajian. Ayah saya bersetuju memandangkan saya sudah kecewa, takut juga pisang berbuah dua kali. Akhirnya, kami berkahwin. Dengan mahar RM 200, sebentuk cincin emas, tiada hantaran, tiada majlis, kami bernikah.

Simple bukan? Kenapa perlu pening?

Kalau anda lelaki, anda mesti ingin berikan segala yang terbaik untuk bakal isteri anda.
Dan, kalau anda perempuan seperti saya, semestinya inginkan hantaran yang tinggi (lulusan ijazah sekarang, hantaran RM10K ke atas). Perlu tidak?

Maaf perempuan, kalau terasa. Saya bukan jual diri, saya tidak perlukan hantaran RM10-20K. Saya tidak letak harga untuk nilai diri sendiri dan harga cinta saya. Ini masalah kalau kita kahwin cara Melayu; bukan cara Islam.

Saya perempuan lulusan ijazah, saya ada tulang 4 kerat, dan saya boleh berusaha, kenapa perlu mengharap dengan lelaki? Suami bukan untuk dibebani, tapi untuk disenangi. Isteri bukan untuk dibeli, tapi untuk dikasihi.

Kos kahwin sekarang paling rendah pun RM20K serba serbi. Hantaran, majlis, belum baju, pelamin. Tapi cuba fikir, perlu tidak? Baju raya kan masih ada, cantik lagi. Kasut raya pun masih baru.

Kenapa perlu buat majlis di hotel, dewan orang ramai kan ada? Kalau rasa sangat mahal untuk katering, boleh upah orang masak, tinggal sediakan bahan dan peralatan. Bersanding tak perlu, buat penat badan duduk macam tunggul depan orang.

"Seganlah. Nanti orang kata apa."

"Isk, buat malu belajar tinggi-tinggi, tak dapat hantaran."

Hai, ni mentaliti Barat. Bagi yang beragama Islam, ingat rukun nikah.

Tanggungjawab selepas kahwin yang penting. Lebih baik duit sewa pelamin jadi duit persiapan untuk anak pertama. Prioritikan penggunaan duit anda. Kos bersalin bukan murah. Kalau di hospital kerajaan, paling kurang perlu ada RM400-500. Tapi di hospital swasta, minimum RM2000. Kos ada anak sangat tinggi sekarang.

Pernah cuba lihat harga setin susu bayi di pasar? Harga lampin pakai buang? Dan sekarang, anda masih terfikir pelamin itu penting? Ini tak kira duit nak beli kenderaan, beli rumah. Pening!!

Jadi jangan bebankan diri anda dengan majlis perkahwinan yang membazir dan tidak perlu.

Saya bahagia sekarang. Boleh keluar dengan suami tanpa rasa takut dan malu, disentuh lelaki bukan mahram. Dan suami saya tidak perlu takut saya diambil lelaki lain seperti dahulu. Apa semua yang pasangan bercinta lakukan, kini kami lakukan dengan halal. Dan kami boleh lakukan lebih dari itu, dengan halal. Tidak perlu risau. Kami aman dan bahagia. Saya dan suami masih bercinta. Masih belajar mengenal sesama sendiri. Dan percayalah, tak guna bercinta lama-lama.

Seganlah keluar dengan pasangan yang tidak halal untuk anda. Saya dan suami, masih seperti pasangan yang baru bercinta. Saya mampu tanggung hidup sendiri, kerja dan cari duit sendiri. Buat apa menyusahkan suami? Dan suami berusaha belajar bersungguh-sungguh (bagi pelajar perubatan, anda faham maksud saya), untuk mendapat keputusan yang cemerlang. Saya tahu ego lelaki tercabar, tetapi saya jujur cintakan suami saya. Saya tak ingin jadi beban, cukup asal dia berasa senang dengan saya.

Tidak perlu nafkah yang besar, semampu yang ada saya terima.

Bakal-bakal isteri sekalian, bersyukurlah dengan suami anda. Dan bakal-bakal suami sekalian, hargai isteri kamu. Terima kekurangan dan kelemahan pasangan anda. Persamaan membina keserasian, perbezaan itu melengkapkan.

Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Jangan putus asa. Berkahwinlah! Semoga anda semua merasa tenang dan bahagia.

July 22, 2011

CUTI TAK STUDY PUN?



Mengikut ramalan kaji jadual, bermula hari pertama cuti sampai la saat ni, saya hanya menghabiskan masa dengan Brodband yakni aktiviti pemujaan Facebook semakin subur diamalkan. Ini aktiviti utama saya. Makan? Tolak tepi kejap. Adalah difahamkan, selama beberapa hari saya online tanpa henti, kepala naik sakit, bila tidur rasa mata terpusing-pusing. Oh macam orang hilang pertimbangan pun ada. Celik saja mata, tengok blog. Nak tutup mata pun, blog jugak. I wish kalau laptop ni boleh dibawa mandi, mungkin sudah YM dan Skype dengan sukses dalam bathroom. Sungguh addicted dengan menatang ONLINE ni.

Makan, makan, makan.... Rumah saya ni tak ada la penuh sangat dengan snek-snek mahal, sedap.. Tapi once bila dah masak tu, bersusun-susun. Rasanya cukup untuk buat landasan kereta api baby yang colourful tu. Ceit! Siapa yang berkungfu di dapur? Ni muka ni! Muka yang dok menaip ni. Okay abaikan. 

8.00 :Breakfast roti bakar. ( Bakar la sangat kan...)
10.00 : Nasi lemak plak. Ayah ni selalu beli nasi lemak! Umph!
12.30 :Lunch ( Lauk yang bersusun sungguh buat aku tak tahan hawa nafsu)
2  lebih sikit : Cari roti. Roti yang manis-manis. :) Milo. Kalau susu Anlene mak x habis lagi, aku curik! Maaf mak.
4.30 :Rajin sangat-sangat waktu ni. Ni waktu kemuncak nak goreng cucur.
6.30 :Dinner. Dinner kena heavy sikit sebab perut tong macam aku ni memang tong besar, pemantapan waktu malam adalah sangat diperlukan. 

Sudah!

Sedih tak terkira, baru hari ni aku tau  ada ASTRO PELANGI kat TELEVISYEN. Cerita cinta kesukaan saya! Adoi! KETIKA CINTA BERTASBIH  dan DEWI. Selama beberapa hari dok di rumah, jari tak rasa tak p tekan remote. Makna kata saya dah terlepas 5 episod, 5 episod penting! Adoi lagi! Kalaulah , kalaulah, kalaulah saya boleh berpijak di pesantren cinta Tasbih tu. Ermm.! Stop! Berangan.

Aaa lupa nak taip, program belajar secara solo tak masuk dalam jadual ni ya. Padat sangat. Tak sempat nak sentuh buku. MAAF.

Sekian.